Често срещани причини за косопад

Често срещани причини за косопад


Какви са – често срещаните причини, които причиняват косопад?

По различен начин плешивостта засяга мъжкият пол. За някои това не е проблем, предпочитат да обръснат главата си и дори някои компенсират липсата на коса като пускат брада. Възможно е дори да се направи присаждане на коса.
За други, липсата на коса може да окаже негативно въздействие върху самочувствието, катовсяка област от живота се засяга.

Често се пишат какви са причините за загубата на коса, много се говори по темата. Все пак нека да разгледаме какви са тези най- чести причини, водещи до косопад.


На първо място застава Мъжкият тип оплешивяване.
Но какво е това?

Чували сте за андрогенна алопеция, това е една от най-честите причина за косопад при мъже, въпреки че генетичните фактори са причината, има тенденцията на по-късен етап в живота да се прояви, тъй като нивата на хормоните се променят.
Кога казваме, че оплешивяваме?! Това се случва, когато фоликулите на косъма в скалпа се свиват, косата започва да става по-тънка, по- къса, докато расте. Когато е засегнат фоликула, на това място нова коса с течение на времето няма да порасте, което води до загуба коса и оплешивяване.
Забележете, че косата която е в тилната част и зад ушите остава незасегната от оплешивяването.

Какво може да направите?
Чрез присаждане на коса по метода FUE, може да се възстанови отново косата на скалпа.

Физически травми

Косата може да опада и след тежки физически травми – като нараняване, някакво заболяване, автомобилна катастрофа.
Състоянието е известно като телоген ефлувиум и се случва, когато е засегнат цикълът на растеж на косата и от скалпа пада повече коса отколкото да има растеж.

Какво може да направите?
Докато тялото продължава да се възстановява, косата ви ще расте.

Свръхактивност на имунна система
Какво представлява тов?

Когато имаме свръхактивна имунна система, това състояние се нарича алопеция ареата и косата започва да опадва.
Имунната система започва да атакува собствени космени фоликули и това води до образуване на малки зони по скалпа с косопад. Много рядко това води до пълна плешивост, но може да е достатъчно силна, за безвръзватна загуба на коса.

Какво може да направите?

Към момента няма лечение на алопеция ареата, когато косата се отдръпне, може да падне отново.
Медикаменти могат да се използват за лечение на състоянието, кремове могат да се прилагат върху скалпа, за да може растежа на косата да се стимулира.

Емоционален стрес

Да, възможно е емоционалният стрес да предизвика загуба на коса, както и при тежък физически стрес.
Събития в живота, които нанасят тежки емоционални последствия , като например загуба на близък, развод, могат да бъдат достатъчно стресиращи,също и безпокойството, свързано с финансови проблеми, чувството, че не можете да се справите с отговорности, претоварвания в продължение на дълъг период от време може да предизвикат опадане на косата.

Какво може да направите?

Опитайте се да намалите стреса, променете ситуацията, повече физически упражнения, консултирайте се с Вашият лекар.
Косопад предизвикан от емоционален стрес, в крайна сметка ще спре и ще продължи нормалния растеж.

Липса на протеини

Ако не приемате достатъчно протеини, може да се забави растежа на косата и плешивостта започва след около два или три месеца след като значително е намален приема на протеини.

Защо? Какво е връзката? Всеки косъм съдържа протеин и ако в тялото ви няма достатъчно и не приемате с храната, ще започне тялото да отнема от косата, и така ще намали растежа на косата.

Какво може да направите?

Всеизвестно е, че месото и яйцата съдържат протеини, но ако предпочитате вегетарианска или веганска диета, трябва да се опитате да приемате повече ядки, боб, нахут, тофу, листни зеленчуци, слънчоглед.

Недостиг на витамин В

Косата може да започне да пада, ако в организма има недостиг на витамин В. Растежът и здравината на косата зависят от витамини В (B1, B3, B5 и B6), тяло има нужда от витамините В.

Какво може да направите?

Приемайте повече витамин B , като ядете плодове като ябълки, банани, киви и нишестени зеленчуци – сладка царевица,картофи, грах. Добавки също може да използвате.

Отслабване

Рязката загуба на килограми за кратък период, може да доведе до изтъняване на косата дори и ако отслабването ще повлияе добре на външния вид.

Тялото може да се стресира от тази бърза загуба на килограми, особено ако не приемате достатъчно храна и не желеаете да приемате храна, от която се нуждаете. При хранителни разстройства като анорексия, при драстично отслабване, косата става слаба и започва да пада.

Какво може да направите?

Нормалният растеж трябва да се възвърне, след като започнете да се храните правилно. Може косата да остане тънка в продължение на няколко месеца, като се има в предвид действието на стреса върху тялото.

Лекарства

Когато се приемат определени лекарства, може да се забележи, че настъпва косопад, това са медикаменти като някои противовъзпалителни средства, антидепресанти, лекарства за кръвно налягане, за акне.
Разбира се химиотерапията също причинява косопад.

Какво може да направите?

Проверете дали лекарството е причината за косопада, вижте да няма други причини, като се консултирате с лекар.

Анаболни стероиди

Някои спортисти и любители на фитнеса често прибягват до употребата на анаболни стероиди, за изграждане на мускули.
В тези случай косата обаче също може да бъде засегната, причината е в съставките на стероидите и от промяната в хормоните, които те създават.

Какво може да направите?

Може да спрете употребата на стероиди и ако всичко е наред ще се нормализира растежа на косата. Може да натрупвате мускули и чрез органични средства, вместо да разчитате на стероидите, които може да доведат до трайна загуба на коса.

Състоянието на косата не засяга само външния вид, това е важен показател за вашето здраве. Ако страдате от косопад обърнете се към лекар специалист, дерматолог.

Вашият коментар

Call Now Button