Присаждане на коса върху белег

Присаждане на коса върху белег

Какво представлява белега?

Това е процес, при който раните се възстановяват. Когато има увреждане на по-дълбок слой на кожата, се получаване белег. Когато е засегнат най-повърхностния слой на кожата, това не предизвика образуване на белег. Присаждане на коса е възможно върху белег.
Не настъпва просто промяна в цвета на кожата, а промяна в тъканта и и тъканите имат способността да се лекуват без да се предизвиква белег.

 

Видове белези

Присаждане на коса върху белег

Присаждане на коса върху белег

Появата на белег зависи от вида на раната, която е причинила увреждането, от разположение на раната и от различни генетични фактори.
При дефекти в лечебният процес може да доведе до келоид, който често продължава да се увеличава с течение на времето, келоидите често са по-големи от самите рани.

При хора, които са претърпели някакво нараняване на лицето или скалпа се забелязва , че липсва растеж на коса, където има белег. Защо се получава и каква е причината?

При нараняване на кожата на главата, в резултат на травма, се увреждат и космени фоликули, които се намират в тъканите.
Затова тези, които имат белези по скалпа се оплакват често от липса на коса в тези зони.

Белезите по окосмената част на скалпа или веждите особено влияят на външния вид. Когато белезите са малки са лесни за прикриване, докато други може да имат нужда от коригиране. Когато белезите са по скалпа чрез използване на коса се постига покриване. Въпреки това, размерът и състоянието на някои белези може да ги направи невъзможни за покриване.

При някои пациенти с течение на времето, тъканта се възстановява и може да има нов растеж на косата в зоната на белега. Ако се случи този процес може да отнеме години, но зоната с белега остава без коса обикновено и това може да окаже влияние върху цялостния външен вид както на косата така и на брадата.

Често срещани случаи, в които има нараняване на скалпа са автомобилни злополуки, спортни травми, изгаряния, химически изгаряния, възпалителни заболявания, операции за повдигане на лице.
Когато белезите са големи очевидни, може да бъде особено разстройващо, тези белези могат да бъдат в резултат на удар, инцидент, или след присаждане на коса по старият метод FUT. Поради липса на коса в засегнатата зона белегът е по-очевиден.

Начинът и периода за възстановяване при всеки е различен. При някои хора може да има склонност към дълбоки белези, при други рядко да се получават белези. Разбира се има различни фактори които да окажат роля при лечението.

Присаждане на коса върху белег възможно ли е?

Добрата новина е, че има възможна опция за страдащите от белези по скалпа или брадата и това е процедурата по присаждане на коса. Самата процедура включва присаждане на космени фоликули в района на белега.
Присадената коса израства в зоната на белега, покрива го и изглежда естествено.

Обща загриженост сред редица пациенти, които разглеждат трансплантацията на коса, е дали може да се извършват процедури на FUE върху белезна тъкан. Други общи проблеми в това отношение включват:

Все още много хора се чудят дали ще имат някакви белезите след модерната FUE техника за присаждане на коса. Също така си задават въпроси като:

Ще бъде ли видимо, че е била взимана коса от донорската част?
Има ли шансове за неуспешно захващане на присадките с FUE ?
В зоната на белега може ли да се постигне добро плътно покриване?

Присаждане на коса върху белег на скалпа не е толкова лесна задача.
Трансплантира се коса за да се прикрият различните видове белези или нараняване.
Изисква се внимателно изследване на скалпа и разглеждане на фактори, които повлияят върху възможносста да се извърши присаждане на коса какъв резултат може да се очаква.

Такива фактори са:

Присаждане на коса върху белег

Присаждане на коса върху белег

Достатъчен приток на кръв в областта на белега
Когато е ограничено кръвоснабдяването, дължащо се на ранени и липсващи кръвоносни съдове, тогава извършването на операция за присаждане на коса става невъзможно. Всеки косъм се нуждае от кръвоснабдяване, за да функционира, когато кръвоснабдяването е недостатъчно присадените фоликули ще загинат.

Не се препоръчва присаждане на коса при хронични възпалителни заболявания на скалпа, когато болестта е активна.

Каква ще бъде успеваемостта за постигане на гъсто покритие върху белезите, зависи от това до колко добре е кръвоснабдена увредената тъкан в сравнение със здравата кожна тъкан.
В по-голямата част от случайте при FUE присаждане на коса върху белег се постига повече от умерена гъстота.

При Fue присаждане на коса обикновено лекари използват 6-8 мм игли за които е известно, че се осигурява максимална лекота при работа с присадките. След като зоната на извличане е напълно излекувана е трудно забележимо, че в донорската зона е била извършвана интервенция и видими белези не се забелязват.
Белите точки показват, че донорната област е възстановена.

Друг фактор, който влияе върху естетичния външен вид на донорската част е извършената екстракция. Тя се извършва на определен принцип, затова е важно да посетите надеждна клиника с лекар и екип, които са достатъчно опитни.

Различните белези имат различни свойства. Появата на белег е крайната фаза на заздравяване на дълбоките рани,
Когато белезите са по дебели това може да ограничи достъпността до кръвоносните съдове. Върху много тънкият (атрофичен) белег може трудно да се задържат присадените фоликули.

При различните белези процеса на растеж и оцеляване на присадките в белега са по-малки отколкото при здравата кожа.

Трябва да се има предвид, че чрез присаждане на коса белега няма да изчезне, присаждането на коса върху него ще го направи по-малко забележим.

Като се обърнете към доказан с опит лекар, екип и клиника ще имате възможност да намерите най-доброто решение за нуждите от присаждане на коса специално за вас.

Вашият коментар

Call Now Button